Wanneer moet je een incassobureau inschakelen?

Als je geld terug wilt krijgen van iemand die jou iets verschuldigd is, dan is het soms moeilijk om dit op eigen kracht te regelen. In zo’n geval is het misschien handig om een incasso door een incassobureau te laten doen. Maar wanneer is het precies nodig? Wij hebben voor je uitgezocht wanneer je een incassobureau moet inschakelen. Maar eerst, wat is een incassobureau precies? Lees er hier meer over!

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een organisatie die zich bezighoudt met het innen van openstaande betalingen van debiteuren. Dit kan zowel voor particulieren als voor bedrijven zijn. Een incasso bureau neemt de zorg voor het innen van de betalingen over van de crediteur, zodat deze zich kan richten op zijn corebusiness. In het geval van een openstaande betaling zal een incassobureau eerst een aanmaning versturen naar de debiteur om de betaling te voldoen. Als de debiteur hier niet op reageert of de betaling niet voldoet, kan het incassobureau overgaan tot het starten van juridische procedures om de betaling alsnog te innen. Wanneer moet je dan een incassobureau inschakelen?

De relatie met de debiteur bewaren

Een incassobureau kan ook diensten aanbieden zoals het beheren van debiteurenportefeuilles en het geven van advies over hoe een crediteur zijn betalingsproces kan optimaliseren. Het werken met een incassobureau kan voor een crediteur voordelig zijn, omdat het incassoproces vaak sneller en efficiënter verloopt dan wanneer de crediteur dit zelf doet. Bovendien kan het werken met een incassobureau ervoor zorgen dat de relatie met de debiteur beter bewaard blijft, omdat het incassobureau op een professionele manier omgaat met het innen van betalingen.

Uitstelgedrag

Een incassobureau inschakelen kan verstandig zijn in verschillende situaties. Als je bijvoorbeeld al een aantal keer aan iemand hebt gevraagd om het geld dat hij jou verschuldigd is te betalen, maar deze persoon blijft weigeren of maakt steeds uitstelgedrag, dan kan het verstandig zijn om een incassobureau in te schakelen. Dit bureau kan dan op een professionele manier contact opnemen met deze persoon en proberen om het geld voor jou op te eisen.

Weinig tijd

Verder is het ook handig om een incassobureau in te schakelen als je weinig tijd hebt om zelf achter het geld aan te gaan. Incassobureaus zijn professionele bedrijven die ervaren zijn in het innen van geld, dus zij kunnen dit vaak sneller en efficiënter doen dan jij zelf zou kunnen. Zo kun jij je richten op andere belangrijke zaken en hoef je je niet bezig te houden met het innen van geld.

Onwetendheid

Tot slot kan het ook verstandig zijn om een incassobureau in te schakelen als je niet zeker bent van je zaak. Zo’n bureau kan dan onderzoeken of er een schuld is en wat de omvang van deze schuld is, zodat je verder kunt met het innen van het geld. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je niet zeker bent of de schuld wel of niet terecht is, of als je niet zeker bent van de hoogte van de schuld. Al met al, je kunt een incassobureau inschakelen als je geld terug wilt van iemand die jou iets verschuldigd is, als je weinig tijd hebt om zelf achter het geld aan te gaan, of als je niet zeker bent van je zaak. Een incassobureau kan dan proberen om op een professionele manier dit geld voor jou op te eisen, zodat je het geld dat je verschuldigd bent snel kunt innen.

Scroll naar boven